En artikel om sadelutprovning läs den först

På min tid eller i alla fall där jag lärde mig rida ingick det att lära sig sadla. Varje gång man lägger på en sadel. Lägger man den långt fram och drar bak tills det tar stopp inte så svårt.

I dag upplever jag att många ryttare bara lägger på sadeln och ofta alldeles för långt fram. Man tappar bog friheten och sadeln ligger inte stadigt på hästen. Då spelar inte det någon roll hur dyr sadel man har och hur exklusiv sadelutprovare man anlitat. Hästen kommer få ont i ryggen i alla fall.

Jag upplever också att den okunnighet som finns nu för tiden bland hästägare också skapar en marknad för för lycksökare. Människor som egentligen inte vet mer om sadlar än vad du som hästägare ska kunna. Denna baskunskap och ibland mindre än baskunskap säljer man dyrt till osäkra hästägare.

Jag fick mina första hästar vintern 78/79 jag har tävlat i ponnyallsvenskan, medelsvår dressyr, ponnygalopp allt med segra och bra planeringar. Jag har aldrig använt en sadelutprovare och jag har aldrig haft ryggproblem på en häst. Jag har ett väldigt lågt veterinärkonto. En hovböld, antibiotika vid mugg en gång och ett kolikanfall på 37 år de ni som har klippkort hos veterinären.

Jag har alltid tagit ansvar för min egen utrustning. Varje gång jag rider kontrollerar jag att sadeln ligger rätt att bettet ligger rätt och att inget skaver. Den kunskapen måste man skaffa sig om man ska ha häst. Jag har heller inte varit prylfixerad vid märkes saker ofta köper jag mina sadlar begagnade och ganska billigt. Jag har råd att upptäcka att sadeln inte passar och åka till tre hästar och köpa en ny. Jag har ingen sadel som är dyrare än min häst smiley och jag har friska hästar som håller. Jag har aldrig haft skav efter sadeln. Mina hästar går inte i bättre form för att tränset har bling bling och ett märke.

Hööks dyraste vanliga tränset kostar 969 kr och det billigaste 279 kr då ingår tyglar det gör det inte om man köper det dyra. 229 kostar det träns jag rider min ardenner med det är ett western träns och eftersom jag alltid plockar bort nosgrimman på mina träns är western träns ett vettigt val tycker jag.

Jo, det där med nosgrimma och skarpa bett borde inte det klassas som djurplågeri. Hästen kan ju inte visa att den har obehag av bettet genom att gapa. Gapar inte hästen behövs inte nosgrimman eller hur smiley

Mitt råd för hållbara hästar lär er hur det ska vara när utrusningen är rätt. Köp inte för dyrt ha råd att byta när passformen inte är optimal. Begagnat är jättebra då kan man få kvalité till ett bra pris.

Den sadel jag har nu till min Ardenner kostar ny 35 000 kr och jag köpte den för 5000 kr och på henne ligger den perfekt smiley Vist är det bra att vissa köper dyrt så kan jag köpa begagnat smiley